Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határérték

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1052
Mennyi lim x tart végtelen (π/2-arctg(x))^(1/x)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, deriválás, határérték, Tangens, végtelen, lim, é, l'hospital, szavály, konvergál
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`lim_(x→∞) (π/2-"arctg"(x))^(1/x)`
Ez `0^0` eset.

`e^"log"` trükk:
`lim_(x→∞) (π/2-"arctg"(x))^(1/x) = lim_(x→∞) e^(1/x\ log(π/2-"arctg"(x)))`
`=e^(lim_(x→∞) 1/x\ log(π/2-"arctg"(x)))`
Vagyis ez a határérték kellene:
`lim_(x→∞) (log(π/2-"arctg"(x)))/x`
ami `∞/∞` alakú tört, lehet L'Hospital-t használni.

A nevező egyszerű eset, annak 1 a deriváltja.
Számláló: `d/(dx) log(π/2-"arctg"(x)) = 1/(π/2-"arctg"(x))·1/(x^2+1) = (1/(x^2+1))/(π/2-"arctg"(x))`
Ez lett a teljes törtből is (mert a nevező 1).

Még mindig `0/0` esetünk van, kell megint LH-zni:
számláló: `d/(dx) 1/(x^2+1) = (-2x)/(x^2+1)^2`
nevező: `d/(dx) π/2-"arctg"(x) = -1/(x^2+1)`

vagyis a tört: `(2x)/(x^2+1)`
aminek már egyszerű a határértéke: 0

Tehát az eredetinek a határértéke `e^0 = 1`
0