Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
663
Helo!
Segítségre lenne szükségem.
Milyen valós k esetén lesz az alábbi három mennyiség egy számtani sorozat egymást követő három tagja?
3k-1
4k+2
7-5k
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ahhoz, hogy számtani sorozat tagjai legyenek az egymást követő elemeknek a különbségének azonosnak kell lennie, vagyis:
`4k+2-(3k+1) = 7-5k-(4k+2)`

`4k+2-3k-1 = 7-5k-4k-2`

`k+1 = 5-9k " /"+9k`

`10k+1 = 5 " /"-1`

`10k = 4 " /":10`

`k = 4/10 = 2/5`

Ekkor a számtani sorozat tagjai:
`a_1 = 3*2/5+1 = 11/5`

`a_2 = 4*2/5+2 = 18/5`

`a_3 = 7-5*2/5 = 7-2 = 5 = 25/5`

`=> d = 7/5`
Módosítva: 3 éve
0