Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Közepek

Főoldal » Középiskola » Matematika
325
Határozzuk meg az alábbi számok harmonikus és négyzetes közepét.

3,12,18

 2 ,  6 ,  8 
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. `3, 12, 18`
`H(3, 12, 18) = 3/(1/3+1/12+1/18) = 3/(12/36+3/36+2/36) = 3/(17/36) = (3*36)/17 = 108/17 ~~ "6,353"`

`N(3, 12, 18) = sqrt((3^2+12^2+18^2)/3) = sqrt((9+144+324)/3) = sqrt(477/3) = sqrt 159 ~~ "12,610"`

2. `sqrt 2, sqrt 6, sqrt 8`
`H(sqrt 2, sqrt 6, sqrt 8) = 3/(1/sqrt(2)+1/sqrt(6)+1/sqrt(8)) = (54 sqrt 2-12 sqrt 6)/23 ~~ "2,042"`

`N(sqrt 2, sqrt 6, sqrt 8) = sqrt((2+6+8)/3) = sqrt(16/3) = 4/sqrt(3) ~~ "2,309"`
0