Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csonka kúp

Főoldal » Középiskola » Matematika
440
Ebben a feladatban szeretnék segítséget kérni.
Csonka kúp alap és fedőkörének a sugara 10 és 6 cm magassága 8 cm.Mekkora az "a" alkotója?
Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Rajzolsz egy derékszörgű trapézt. A felső alap 6 cm az alsó 10 cm. A magasság 8 cm. A másik oldalra is behúzod a magasságot. Kapsz egy derékszögű háromszöget aminek megvan adva a magassága tehát az egyik befogó. A másik befogó a két alap különbsége tehát 10-6. A kérdés az átfogó amit pitagorasszal kitudsz számolni az alábbi módon:

`a=sqrt((10-6)^2+8^2)=color(red)(8,94 \ cm)`
1

Szia:)
Esetleg lehet még egy feladatban a segítségedet kérni?
Egy 5 cm oldalú szabályos háromszöget megforgatunk az egyik magassága mentén.Mekkora az így keletkezett forgástest felszíne és térfogata?
Köszönöm ha ebben is tudsz segíteni.
0

Az egyenlő oldalú háromszög magassága az oldalához képest:
`m = sqrt(3)/2*a`

Vagyis jelen esetben ha az oldal `"5 cm"`:
`m = sqrt(3)/2*5 = (5 sqrt 3)/2 ~~ "4,330 cm"`

Ez a magasság felezi a hozzátartozó oldalt, vagyis az így keletkező forgáskúp köralapjának sugara:
`r = a/2 = 5/2 = "2,5 cm"`

A kúp alkotója pedig az egyenlő oldalú háromszög oldala lesz, vagyis `"5 cm"`.

Így már mindent tudunk a felszínhez és a térfogathoz:
`F = T_a+P = r^2 pi+ra pi = "2,5"^2*pi+"2,5"*5*pi = 75/4 pi ~~ "58,905 cm"^2`

`V = (T_a*m)/3 = (r^2 pi*m)/3 = ("2,5"^2*pi*(5 sqrt 3)/2)/3 = 25/4*pi*(5 sqrt 3)/2*1/3 = (125 pi sqrt 3)/24 ~~ "28,341 cm"^3`
Módosítva: 3 éve
0