Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria-kúp

Főoldal » Középiskola » Matematika
435
Csatoltam képet. Valaki segítene a megoldásában?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Hát ez nem valami segítőkész így... Egy félreérthető rajz szinte semmi jelöléssel és még csak kérdés sincs...

Ha tippelnem kéne (amit nem szeretek), akkor ez két kúp az alapjainál összeillesztve? A `b` a nagyobbik kúp alkotója, a `c` pedig a kisebbiké? Ha igen, akkor eddig jók vagyunk, de mégis mi a fene akar lenni az `a` és miért kéne tudnom ennyiből megmondanom? Az most a teljes test magassága, vagy csak a nagyobbik kúp magassága? És egyáltalán mit kéne kiszámolni?
Módosítva: 3 éve
0

`a = 48", " b = 36", " c = 28", " F = ?", " V = ?`

Ha eltekintünk a kúptól és csak az `a, b, c` oldalakat nézzük, akkor egy általános háromszögünk van, aminek az `a` oldalához tartozó magassága a kúpok sugara `r`, ez a magasság pedig az `a` lapot 2 részre osztja, amik a kúpok testmagasságai, legyen `h_b` és `h_c`, a háromszöget pedig két derékszögű háromszögre osztja, amikre felírhatunk két Pitagoraszt:
`{(r^2+h_b^2 = b^2),(r^2+h_c^2 = c^2),(h_b+h_c = a):}`

Ha az utolsóból kifejezzük `h_c` és behelyettesítjük a másodikba, majd pedig ezt az egyenletet kivonjuk az elsőből:
`h_b^2-(48-h_b)^2 = 36^2-28^2`

`cancel(h_b^2)-"2 304"+96h_b cancel(-h_b^2) = 512 " /"+"2 304"`

`96h_b = "2 816" " /":96`

`h_b = 88/3 = "29,"dot 3`

Visszahelyettesítve:
`h_c = 48-88/3 = 56/3 = "18,"dot 6`

`r = sqrt(36^2-(88/3)^2) = sqrt("3 920"/9) = (28 sqrt 5)/3`

Innentől pedig már megvan minden:
`F = P_b+P_c = rb pi+rc pi = r pi(b+c) = (28 sqrt 5)/3 pi(36+28) = (64*28 sqrt 5)/3 pi = ("1 792" sqrt 5)/3 pi ~~ "4 196,156"`

`V = V_b+V_c = (T_a*h_b)/3+(T_a*h_c)/3 = T_a/3 (h_b+h_c) = (T_a*a)/3 = (r^2 pi*a)/3 = ("3 920"/9 pi*48)/3 = "62 720"/9 pi ~~ "21 893,410"`
Módosítva: 3 éve
0