Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elakadtam egy feladatban, tudna segiteni nekem valaki? Szinusz tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
1960
Egy trapéz hosszabbik alapja 24 cm, az egyik szára 14 cm hosszú. Az ismert szár és a hosszabbik alap hajlásszöge 52 fokos, az alapon fekvő másik szög 65 fokos. Mekkorák a trapéz ismeretlen szögei és oldalai?
Kerestem egy háromszöget, azt hiszem hogy eddig a lépésig nagyjából jó. De nem vagyok benne biztos, és nem tudom, hogy hogyan folytassam. Szeretnék segítséget kérni.
Illetve tudom a szinusztételt, de csak a felírásig jutok, nem tudom hogyan alkalmazni. Nem értem teljesen.
Előre is koszonom ha valaki elmagyarázza és segít!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Szinusz, 11. osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a=14*(Sin52°)/(Sin65°)=color(red)(12,17 \ cm)`

Ahhoz hogy a 65°-ot kiegészítsd 180°-ra kell még `180°-65°=115°` Tehát az alapon fekvő 65°os szög kiegészítő szöge 115°.

Mivel az oldalak egyenlő hosszúak és egyenlő nagyságú a dőlésük így a szemben lévő szögek megegyeznek. Tehát a trapéz szögei:

`alpha=52°`

`beta=65°`

`gamma=63°+65°=128°`

`delta=360°-52°-65°-128°=115°`

A felső alap hossza:
Háromszög alapja hiányzik azt kiszámoljuk szinusz tétellel majd kivonjuk az teljes alapból.

`x=14*(Sin63°)/(Sin65°)=color(red)(13,76 \ cm)`

Felső alap: `24-13,76=color(red)(10,24 \ cm)`
Módosítva: 3 éve
0