Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni? köszönöm

Főoldal » Középiskola » Matematika
372
Egy könyv árát kétszer, megegyező %-kal emelték, majd engedtek 20%-ot az árából. A kiindulási árhoz képest így is 25%-kal lett drágább. Hány
százalékos volt az első emelés?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a keresett emelés `x`, illetve legyen `K` mondjuk a könyv ára. Ezt nem fogjuk tudni kiszámolni, ki fog esni, csak szemléltetés céljából veszem fel, hogy hivatkozni tudjak rá.

Ha valamit `x` százalékkal növelünk az azt jelenti, hogy ahhoz a valamihez hozzáadjuk az `x` százalék-szorosát:
`K+K*x = K(1+x)`

Ugyanígy a csökkentésnél is, csak ott negatív előjellel. Vagyis a feladatban a következő történik:
`K*(1+x)*(1+x)*(1-"0,2") = K*(1+"0,25")`

Láthatjuk, hogy `K`-val, vagyis az eredeti árral leoszthatunk, az nem befolyásolja `x`-et, vagyis kapunk egy egyenletet, amiben csakis `x` az ismeretlen:
`(1+x)*(1+x)*(1-"0,2") = 1+"0,25"`

`(x^2+2x+1)*"0,8" = "1,25"`

`(x^2+2x+1)*4/5 = 5/4 " /"*5/4`

`x^2+2x+1 = 25/16 " /"-25/16`

`x^2+2x-9/16 = 0`

`x_(1,2) = (-2+-sqrt(4+4*9/16))/2 = (-2+-sqrt(25/4))/2 = (-2+-5/2)/2 = -1+-5/4 = {(x_1 = 1/4 = "0,25"),(cancel(x_2 = -9/4)):}`

Vagyis a keresett emelés 25%-os!
Módosítva: 3 éve
0