Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Béla 30000 Ft-ot tesz be 10%-os kamatra, Ádám 20000-et rak be 13%-os kamatra, mikor lesz ugyanannyi pénzük?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
379
Sziasztok!
Tudnátok segíteni ebben a feladatban, hogy kell ezt kiszámolni? A kamatos kamatot tudom, hogy kell számolni, de nem tudom, hogy kéne a két egyenletet összeraknom egybe.
Béla 30000Ft-ot fektetett be 10%-os éves kamatra,Ádám 20000Ft-ot fektetett be 13%-os éves kamatra.Néhány év múlva azonos összeget vettek ki a bankból. Hány év telt el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges, kamat
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Felírod egymással szemben a két egyenletet és megoldod.

`30.000*(1+0,1)^n=20.000*(1+0,13)^n`

`(1,1^n)/(1,13^n)=20.000/30.000`

`n=(log(20.000/30.000))/log((1,1)/(1,13))=color(red)(15,06888 \ év)`

Ellenőrzés:
`FV=20.000*(1+0,13)^(15,06888)=color(red)(126.142,86 \ Ft)`

`FV=30.000*(1+0,1)^(15,06888)=color(red)(126.142,86 \ Ft)`
Módosítva: 3 éve
1