Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene? megakarom érteni, de nem tudok bele se kezdeni.

Főoldal » Középiskola » Matematika
521
1.Egy számtani sorozat első és harmadik tagjának összege 16. Mennyi a sorozat második tagja?
2.Egy számtani sorozat első tagja 48, hetvenedik tagja -56. Mennyi az első hetven tag összege?
3.Egy mértani sorozat első tagja 405, a hányadosa 1/3. Sorold fel a sorozat első öt tagját.
4.Egy számtani sorozat ötödik eleme 6. Az első öt tagjának az összege 50. Mennyi a sorozat első eleme?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ehhez összevissza 3 dolog kell, nem több eggyel sem: két darab képlet és egyenletrendszer megoldása. Ennyi semmi több. Óh, most nézem, hogy itt van mértani sorozat is. Akkor plusz 2 képlet, vagyis összesen 4 képletre van szükség és egyenletrendszer megoldásra. Ezenfelül az összes feladat egy az egyben ugyanaz...

Emlékeztető:
1. Számtani sorozat `n`-ik eleme:
`a_n = a_1+(n-1)*d`, ahol `a_1` a sorozat legelső tagja, `n` ugye a tag sorszáma, és `d` a differencia, vagy magyarul a különbség, vagyis amekkora különbség van az elemek között, ugyanis ez a számtani sorozatnál mindig ugyanannyi.

2. Számtani sorozat első `n` elemének összege:
`S_n = ((a_1+a_n)*n)/2`, itt is ugyanazok az elemek

3. Mértani sorozat `n`-ik eleme:
`a_n = a_1*q^(n-1)`, az előzőnél mindig hozzáadtunk valamennyit `n-1`-szer, itt pedig szorzunk `n-1`-szer... Illetve itt hányados van, nem különbség (amit ugye szorzunk, nem hozzáadunk, ezért is más a neve), ami nem `d`, hanem `q`

4. Mértani sorozat első `n` elemének összege:
`S_n = a_1*(q^n-1)/(q-1) = a_1*(1-q^n)/(1-q)`, a kettő azonos. választhatsz a kettő közül aszerint, hogy elkerüld a negatív számokat, vagy pedig használd mindig ugyanazt. édes mindegy.

1.
`a_1+a_3=16`

A harmadik elemet át tudjuk írni az első képlettel:
`a_3 = a_1+(3-1)*d = a_1+2d`

`2a_1+2d = 16`

A második elem felírva ugyanígy pedig:
`a_2 = a_1+(2-1)*d = a_1+d`

Láthatjuk, hogy ennek pont a kétszerese a `2a_1+2d = 2(a_1+d)`, vagyis csak le kell osztani kettővel:
`2a_1+2d = 16 " /":2`
`a_1+d = a_2 = 8`

Vagyis a sorozat második tagja 8.

2.
`a_1 = 48", " a_70 = -56`
Második képlet:
`S_70 = ((a_1+a_70)*70)/2 = ((48+(-56))*cancel 70_35)/cancel 2 = (48-56)*35 = -8*35 = -280`

3. Ez már mértani!
`a_1 = 405", " q = 1/3`

Harmadik képlet:
`a_2 = a_1*q^(2-1) = a_1*q = 405*1/3 = 135`

`a_3 = a_1*q^(3-1) = a_1*q^2 = a_2*q = 405*(1/3)^2 = obrace(405*1/3)^(135)*1/3 = 135*1/3 = 45`

`a_4 = a_1*q^(4-1) = a_1*q^3 = a_3*q = 405*(1/3)^3 = obrace(405*1/3*1/3)^(45)*1/3 = 45*1/3 = 15`

`a_5 = a_1*q^(5-1) = a_1*q^4 = a_4*q = 405*(1/3)^4 = obrace(405*1/3*1/3*1/3)^(15)*1/3 = 15*1/3 = 5`

4. Újra számtani!
`a_5 = 6", " S_5 = 50`

Megint csak ugyanaz:
`S_5 = ((a_1+a_5)*5)/2`

Észrevehetjük, hogy ebből mindent ismerünk csak `a_1`-et nem, vagyis meg kell oldanunk rá az egyenletet:
`50 = ((a_1+6)*5)/2 " /"*2/5`

`cancel 50_10*2/cancel 5 = a_1+6`

`a_1+6 = 10*2 " /"-6`

`a_1 = 20-6 = 14`

Na nézd meg, megúsztad az egészet a 4-edik képlet és egyenletrendszerek nélkül... Tudtam én, hogy nem lesz vészes! Remélem ezek után most már menni fog! ;) Ha bármi kérdésed van nyugodtan szólj! :)
Módosítva: 3 éve
0