Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
377
A tanár szerint a megoldás 20,43 m/s akárhogy számolom nekem 18 jön ki, valaki levezetné ha kérhetem? <3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

Tehát 2 perc alatt felgyorsul 0-ról x-re.

`a=v/t=v/120`

`s_1=a_1/2*120^2` = `v/2*120` = `v*60`

ezután egyenletesen halad 11-2 = 9 percig (`t_2` = 540 s)

`s_2=v*t_2` = 540v

A harmadik szakaszban lelassul 1 perc (60 s) alatt 0-ra.

`s_3` = `v*t_3-a_2/2*t_3^2` = 60v-a_2/2*60^2` =` 60v-v/(2*60)*60^2` = `60v-30v` = 30v`

Azt még tudjuk, hogy az első szakaszban 2 perc alatt érte el a kívánt sebességet, a harmadik szakaszban 1 perc alatt lassult le 0-ra, így `2*a_1=a_2`.

13000 = `v*60+540v+30v` = 630v

v = `13000/630` = 20,63 `m/s`

Ha nem világos nem baj, a trapéz területe adja a megtett utat.

T = `(a+c)*m/2`

13000 = `60*(12+9)*v/2`

v = `(2*13000)/(60*21)` = 20,63 `m/s`.
2