Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Angol

127
Vlaki eltudná magyarázni értelmesen, mint pl egy tanár? Honnan tudom, hogy melyik szó melyik szabályhoz tartozik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Idegen nyelv

Válaszok

2
Csatoltam képet.
0

Igazából rendkívül jól körül vannak írva az egyes szabályok. Ennél aligha lehetne jobban leírni őket... Gondolom akkor lefordítom a szabályokat, vagy nem tudom...

A lényeg, hogy többféleképpen lehet többesszámba helyezni a főneveket. Van amelyiknek csak simán -s kerül a végére, van amelyiknek -es. Ha y-ra végződik, akkor i-vé válhat az y és akkor -ies végződésű lesz a többesszám. Illetve vannak ebből is rendhagyóak.

a) ez arról szól, hogy az az alapvetés, hogy -s kerül a szó végére a többesszámhoz, vagyis ebbe a kategóriába tartozik az összes többi szó, ami nincs benne a többi kategóriában, vagyis ami nem spéci eset.

b) itt azt mondja, hogy ha a főnév egymagában (többesszám nélkül) -s-re, -sh-ra, -ch-ra, -z-re, vagy -x-re végződik, akkor -es lesz a többesszámos alakja

c) ez egy kivétel: ha -o-ra végződik a főnév, akkor kerülhet utána -s is és -es is. ezeket meg kell tanulni, rá kell érezni.

d) ez az első számú y-os szabály: ha mássalhangzó+y-ra végződik a főnév, akkor hasonulni fog az y és i lesz belőle, vagyis -ies lesz a többesszáma. Köze van ehhez a kiejtésnek is. Ilyenkor máshogy ejtjük az y, mint az e) szabályban...

e) ez pedig a 2-es számú y-os szabályunk: ha magánhangzó+y-ra végződik a főnév, akkor nem fog hasonulni az y és csak simán -s-es lesz a többesszáma. Lényegében ez így ugyanaz, mint az a). Az egyetlen különbség, hogy ez a szabály az y-os szavakra vonatkozik, de maga a többesszám ugyanaz lesz mint az a) szabálynál

f) ez egy nagyon érdekes szabály. a kezdőket nagyon megtévesztheti. Ez egy rendhagyó eset, de nem telibe rendhagyó, ezért váratlanul érheti az embert ha találkozik vele. Ha -f-re, vagy -fe-re végződik a főnév (shelf, knife, elég kevés van...), akkor az f betű v-vé hasonul és a többesszám -ves lesz. Pl knife -> knives ÉS A KIEJTÉS IS MÓDOSUL! Nagyon spéci szabály. Ez a legspécibb szerintem. Megint csak a kiejtéshez van itt sok köve mindehhez. Az utolsó hang ilyenkor az f. Ha kiejtésben nem ez az utolsó hang, akkor valószínűleg nem is érvényes rá ez a szabály, pl coffee. Itt az í hang az utolsó.

g) na és ezek a teljes mértékben rendhagyó esetek. Meg kell tanulni őket. Ez van. Egyébként nem spéci mindegyik eset. A legtöbb hasonlít egymáshoz. (tooth -> teeth, foot -> feet értem ez alatt, hogy pl itt mindkét esetben dupla o-ból lett dupla e)

Ennyi volna. Ennél többet aligha kell tudnod. Majd a rutin meghozza :) Én pl csak annyit tudtam fejből, hogy van az -s, az -es, az y-os, meg a rendhagyó, de ilyen részletesen én sem tudtam.
Módosítva: 1 éve
1