Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges másodfokú

Főoldal » Középiskola » Matematika
957
Egy nyelvvizsgára készülõ diáknak 200 szót kellett megtanulnia a következõ számonkérésig. Tudta, hogy két napig nem lesz ideje tanulni, ezért naponta öt szóval többet tanult meg a tervezettnél. Hány nap múlva lesz a számonkérés?

Tudnátok segíteni a megoldásban? Csak is kizárólag másodfokú egyenlettel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`200/x=200/(x+5)+2`

`200/x=200/(x+5)+(2*(x+5))/(x+5)`

`200/x=(200+2*(x+5))/(x+5)`

`x*(200+2*(x+5)=200*(x+5)`

`2x^2+210x=200x+1.000`

`2x^2+10x-1.000=0`

`x^2+5x-500=0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-5+-sqrt(5^2-4*1*(-500)))/(2)={(cancel(x_1= "-25")) , (color(red)(x_2 = "20")):}`

Tehát a számonkérés 10 nap múlva lesz. Mert x-el azt számoltuk ki hogy naponta hány szót kell tanulnia. Azaz `200/20=10`
Módosítva: 3 éve
0