Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vegyi házim

Főoldal » Középiskola » Kémia
470
Valaki nemtudja,hogy kell az átalakulás és kiindulási állandókat kiszámolni, mert teljes káosz nekem. Az egyensúlyi állandók értéke van megadva.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Szia!
1; A +B = 4 C, akkor
kiindulás (mol/dm³) : 0,25 , 0,75 és 3
átalakulás (mol/dm³) : x , x és (4·x), emiatt egyensúlyban:
egyensúly (mol/dm³) : (0,25-x), (0,75-x) és (3-4x) !

Az egyensúlyi állandó pedig: K(c)= (C)⁴/((A)·(B)) = (3-4x)⁴/((0,25-x)·(0,75-x)) , mértékegysége pedig (mol/dm³)² lesz! :)
Egyensúlyban: K= 3⁴/(0,25·0,75)= 81/0,1875= 432 (mol/dm³)², ami jóval nagyobb mint 1, felső nyíl felé van eltolódva ezért az egyensúly! :)
1

2. feladat megoldása: A+ 2 B = C
K(2)=C¹/((A)¹·(B)²)= 0,5¹/(0,5¹·0,5²)= 0,5/(0,5³)= (0,5)-², azaz Kc(2)= 1/(0,5)²= 1/0,25= 4 (mol/dm³)-² lesz, itt is K nagyobb 1-nél, eltolódott picit a felső nyíl irányába az egyensúly! :)
1

3. feladat megoldása: A + 3 B = 2 C, tehát
Kc(3)=(C)²/((A)¹·(B)³)= 1/(0,5·1³)= 1/0,5= 2 (mol/dm³)-² lesz az értéke, vagy átírva : K(2)= 2 (dm³/mol)², itt is picikét a felső nyíl felé van eltolódva az egyensúly (termékképződés iránya!), mert a K értéke 1-nél itt is nagyobb! :)

Remélem így már érthető volt a levezetés!
Üdv.: Ármós Csaba Db.-ből (47 éves, volt eHázi-s kémiás és matekos)
1