Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatványozás egész kitevővel, valaki segít

Főoldal » Általános iskola » Matematika
351
Légyszi segít valaki ebben, mivel én próbálgattam de nem sikerült megoldani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)
`5^-9 = 1/5^9`

`1/1000 = 1/10^3 = 1/(2*5)^3 = 1/(2^3*5^3) gt 1/(5^3*5^3) = 1/5^6 gt 1/5^9` (minél nagyobb a nevező, annál kisebb a tört értéke)

b)
`4^5/4^8 = 1/4^3`

`3^-3 = 1/3^3 gt 1/4^3`, mert `3^3 lt 4^3`

c)
`1/25`

`2^3/2^10 = 1/2^7 = 1/128 lt 1/25`, mert `25 lt 128`

d)
`11^-6 = 1/11^6`

`1/22^6 = 1/(2*11)^6 = 1/(2^6*11^6) lt 1/11^6`, mert `11^6 lt 2^6*11^6`

e)
`6^3/6^7 = 1/6^4`

`6^-5 = 1/6^5 lt 1/6^4`, mert `6^4 lt 6^5`

f)
`1/2016`

`1/5^4 = 1/(25*25) = 1/625 gt 1/2016`, mert `625 lt 2016`

g) Páratlan hatvány kitevőnél megmarad a mínusz, párossal pedig eltűnik.
`(-7)^5/(-7)^12 = 1/(-7)^7 = -1/7^7 lt 0`

`(-2)^-8 = 1/(-2)^8 = 1/2^8 gt 0 gt -1/7^7`

Vagyis E E R M D E K, ezekből pedig a kirakható magyar szó a "meredek".
0