Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok matemika feladatok köszönöm aki segit

Főoldal » Általános iskola » Matematika
295
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
Ahhoz, hogy biztos legyen a dolog a legrosszabb esetet is figyelembe kell venni, sőt azt kell a leginkább.
a) Itt az a legrosszabb eset, hogy ha az összes fürt kék és vörös szőlőt kivesszük a fehérek előtt, ami `8+12 = 20` fürt, vagyis 21. fürt már biztos fehér lesz, vagyis 21 fürtöt kell kivenni ahhoz, hogy biztos legyen egy fehér. A többit is ugyanígy kell.

b) Ha az összes kéket és fehéret kivesszük: 20+12=32, plusz egy ami már vörös lesz, vagyis 33 fürtöt kell kivenni, hogy biztos legyen.

c) 20+8+1 = 29 fürtöt kell kivenni, hogy biztos legyen egy kék.

2.
a) Legrosszabb esetben mindenkinek más hónapban van és összesen 12 hónap van, vagyis a 13-adik ember már biztos mással azonos hónapon van.

b) Azta, eddig nem is tudtam, hogy pont 6 R betűre és 6 S betűre végződő hónapunk van. Klafa... Legrosszabb esetben 2 embernek az egyik R-re, a másiknak S-re végződő hónapú a szülinapja, vagyis a harmadik emberrel már biztos lesz két ember egy csoportban.

c) Jaj de jó ez a feladat. Ha jól számolom összesen 9-féle különböző kezdőbetűjű hónap van, vagyis 10 ember kell ahhoz, hogy közülük kettőnek azonos legyen.
1