Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges másodfokú

Főoldal » Középiskola » Matematika
618
Egy telefontársaság tarifacsomagja 4050 Ft. Egy akció keretében 3 Ft-tal csökkentették a hívás percdíját, így ezért az összegért 15 perccel többet lehet beszélni. Mennyi ideig lehet az akciós idõszakban a tarifacsomagdíjért beszélni, és mennyi a beszélgetés percdíja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hasonló mint az előbbi: legyen `x` az eredeti hívás percdíja, és `y`, amennyit ebben a tarifacsomagban eredetileg le lehetne beszélni. Ekkor:
`{(x*y = "4 050"),((x-3)(y+15) = "4 050"):}`

Tegyük rögtön egyenlővé a kettőt és úgy egyszerűsítsünk:
`(x-3)(y+15) = xy`
`cancel(xy)+15x-3y-45 = cancel(xy) " /":3`
`5x-y-15 = 0 " /"+y`
`y = 5x-15`

Helyettesítsük vissza az elsőbe:
`x*(5x-15) = "4 050" " /":5`
`x^2-3x = 810 " /"-810`
`x^2-3x-810 = 0`

`x_(1,2) = (3+-sqrt(9+4*810))/2 = (3+-sqrt 3249)/2 = (3+-57)/2 = {(x_1 = 30),(cancel(x_2 = -27)):}`

`y = 5*30-15 = 150-15 = 135`

Vagyis `135+15=150` percig lehet az akciós időszakban beszélgetni, `30-3 = 27` Forintos percdíjjal!
0