Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges másodfokú

Főoldal » Középiskola » Matematika
926
Három egymást követõ természetes szám négyzetösszege 1325. Melyik ez a három szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a középső szám `x`:
`(x-1)^2+x^2+(x+1)^2 = "1 325"`

`x^2 cancel(-2x)+1+x^2+x^2 cancel(+2x)+1 = "1 325"`

`3x^2+2 = "1 325" " /"-2`

`3x^2 = "1 323" " /":3`

`x^2 = 441 " /" sqrt`

`x = +-21`

Viszont `-21 notin NN`, vagyis a három szám a 20, 21 és a 22!
0