Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
821
Egy kisebb és egy nagyobb vagon együttes teherbíró képessége 21 tonna. A 16 kisebb és
22 nagyobb vagonból álló szerelvény együttes teherbíró képessége 408 tonna.
Hány tonna áru fér a kisebb, és mennyi a nagyobb vagonba?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a kisebb vagon teherbírása `x`, a nagyobbé `y`:
`{(x+y = 21),(16x+22y = 408):}`

Kicsit egyszerűsítem a másodikat:
`16x+22y = 408 " /":2`
`8x+11y = 204`

Most pedig vonjuk ki az első 8-szorosát a másodikból:
`11y-8y = 204-8*21`
`3y = 36 " /":3`
`y = 12`

`x+12 = 21 " /"-12`
`x = 9`

Vagyis 9 tonna áru fér a kisebb, és 12 tonna a nagyobb vagonba.
0