Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
487
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel alapból a recept 4 emberre szól, ezért először el kell osztanunk 4-gyel, hogy megkapjuk 1 főre a receptet. És ugye a 4-gyel osztás ugyanaz, mintha `1/4`-del szoroznánk. Ezután pedig ezt be kell szorozni valamennyivel. Az 1-es esetben 3-mal, vagyis együttesen `1/4*3 = 3/4`-del kell szorozni az egyeshez. A másikhoz pedig 10-zel kell beszoroznunk 10 személyhez, vagyis összességében `1/4*10 = 5/2`-del kell beszoroznunk, hogy a 4 személyes receptekből 10 személyest kapjunk:

a)
`"1:"` 3 személyre
Rizs: `cancel 20_5*3/cancel 4 = 5*3 = "15 dkg"`

Tej: `cancel 6_3*3/cancel 4_2 = (3*3)/2 = 9/2 = "4,5 dl"`

Kókuszreszelék: `cancel 10_5*3/cancel 4_2 = (5*3)/2 = 15/2 = "7,5 dkg"`

Porcukor: `15*3/4 = 45/4 = "11,25 dkg"`

Málnalekvár: `cancel 2*3/cancel 4_2 = 3/2 = "1,5 dl"`

Szőlő: `cancel 2*3/cancel 4_2 = 3/2 = "1,5 fürt"`

Mazsola: `5*3/4 = 15/4 = "3,75 dkg"`

Alma: `3*3/4 = 9/4 = "2,25"`

Mandarinkonzerv: `1*3/4 = 3//4 quad "doboz"`

Só: 3/4 csapott kiskanálnyi só


`"2:"` 10 személyre
Rizs: `cancel 20_10*5/cancel 2 = 10*5 = "50 dkg"`

Tej: `cancel 6_3*5/cancel 2 = 3*5 = "15 dl"`

Kókuszreszelék: `cancel 10_5*5/cancel 2 = 5*5 = "25 dkg"`

Porcukor: `15*5/2 = 75/2 = "37,5 dkg"`

Málnalekvár: `cancel 2*5/cancel 2 = "5 dl"`

Szőlő: `cancel 2*5/cancel 2 = "5 fürt"`

Mazsola: `5*5/2 = 25/2 = "12,5 dkg"`

Alma: `3*5/2 = 15/2 = "7,5"`

Mandarinkonzerv: `1*5/2 = "2,5 doboz"`

Só: 2,5 csapott kiskanálnyi só

b)
`"1:"` 3 személyre
Alma: `cancel 60_15*3/cancel 4 = 15*3 = "45 dkg"`

Túró: `cancel 20_5*3/cancel 4 = 5*3 = "15 dkg"`

Tojás: `cancel 2*3/cancel 4_2 = 3/2 = "1,5"`

Margarin: `5*3/4 = 15/4 = "3,75 dkg"`

Cukor: `cancel 2*3/cancel 4_2 = 3/2 = "1,5 ek"`

Vaníliás cukor: `cancel 2*3/cancel 4_2 = 3/2 = "1,5 csomag"`

Citrom: `1/2*3/4 = 3/8 = "0,375"`

Dió: `cancel 2*3/cancel 4_2 = 3/2 = "1,5 dkg"`

Mazsola: `cancel 2*3/cancel 4_2 = 3/2 = "1,5 dkg"`


`"2:"` 10 személyre
Alma: `cancel 60_30*5/cancel 2 = 30*5 = "150 dkg" = "1,5 kg"`

Túró: `cancel 20_10*5/cancel 2 = 10*5 = "50 dkg"`

Tojás: `cancel 2*5/cancel 2 = 5`

Margarin: `5*5/2 = 25/2 = "12,5 dkg"`

Cukor: `cancel 2*5/cancel 2 = "5 ek"`

Vaníliás cukor: `cancel 2*5/cancel 2 = "5 csomag"`

Citrom: `1/2*5/2 = 5/4 = "1,25"`

Dió: `cancel 2*5/cancel 2 = "5 dkg"`

Mazsola: `cancel 2*5/cancel 2 = "5 dkg"`
0