Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos!

Főoldal » Középiskola » Matematika
515
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha az x tengelyen van a középpontja, akkor a középpontja az `(x_0; 0)` pont, és ilyen az egyenlete:
`(x-x_0)^2 + y^2 = r^2`
Ki kell találnunk `x_0` és `r` értékét.

Az egyik kör, amit érint, az kapásból látszik, hogy ilyen:
Középpontja `(0;0)`, sugara `2`

A másikhoz kicsit dolgozni kell:
`(x^2-16x+8^2) -8^2 + (y^2-8y+4^2)-4^2+79=0`
`(x-8)^2 + (y-4)^2=1`
Vagyis középpontja `(8;4)`, sugara `1`

Nagyjából rajzold fel ezeket. Látni fogod, hogy a keresett kör sugara `r=x_0-2` lesz, hisz érinti a 2 sugarú origó középpontú kört. A másik kört pedig akkor érinti, ha a `(8;4)` ponttól `r+1=x_0-1` távolságra van az `(x_0;0)` pont.

Az ehhez tartozó egyenletet fel tudod írni? Próbáld meg.
0