Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitenétek megoldani az alábbi matematika műveleteket?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
339
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, TÖRTEK, 7.osztály
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1.
b) `(-5/17)*1 1/16 = -5/cancel 17*cancel 17/16 = -5/16`

c) `1 1/3*(-4 4/5) = 4/cancel 3*(-cancel 24_8/5) = -(4*8)/5 = -32/5`

d) `38/63:19/18 = cancel 38_2/cancel 63_7*cancel 18_2/cancel 19 = (2*2)/7 = 4/7`

e) `(-1 21/30)*(-20/21)*(-45/68) = (-cancel 51_17/cancel 30_3)*(-cancel 20_2/cancel 21_7)*(-45/68) = cancel(17*2)/(cancel 3*7)*(-cancel 45_15/cancel 68_2) = -15/14`

f) `(+33/35):(-15/42) = cancel 33_11/cancel 35_5*(-cancel 42_6/cancel 15_5) = -(11*6)/(5*5) = -66/25`

g) `(-14/25):28/45:(-3) = -cancel 14/cancel 25_5*cancel 45_9/cancel 28_2*(-1/3) = -cancel 9_3/10*(-1/cancel 3) = 3/10`

h) `(+12):(-8/27):2 1/4 = cancel 12_3*(-27/cancel 8_2):9/4 = -(3*cancel 27_3)/cancel 2*cancel 4_2/cancel 9 = -3*3*2 = -18`

2.
a) `cancel 2/cancel 3*cancel 3/cancel 4_2-("0,25") = 1/2-cancel 25/cancel 100_4 = 1/2-1/4 = 2/4-1/4 = 1/4`

b) `2/5*"0,01"+1/10*"0,6" = cancel 2/5*1/cancel 100_50+1/10*cancel 6_3/cancel 10_5 = 1/(5*50)+3/(10*5) = 1/250+3/50 = 1/250+15/250 = 16/250 = 8/125`

c) `(-"8,7"):(5/7-"0,3") = (-87/10):(5/7-3/10) ``=`` (-87/10):(50/70-21/70) ``=`` (-87/10):29/70 =`
`= (-cancel 87_3/cancel 10)*cancel 70_7/cancel 29 = (-3)*7 = -21`

d) `5/2:3/4+1/3:1/7 = 5/cancel 2*cancel 4_2/3+1/3*7 = 10/3+7/3 = 17/3`

e) `(3/cancel 8*cancel 24_3+(-9))*"32,25" = (3*3-9)*"32,25" = 0*"32,25" = 0`

f) `(-9+3/10):(5/7-"0,3") = (-90/10+3/10):(5/7-3/10) = -87/10:(50/70-21/70) ->` ugyanaz, mint a c)
Módosítva: 3 éve
0