Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyivel mozog az oxigén molekula szobahőmérsékleten?

Főoldal » Középiskola » Kémia
779
v=√kT/m
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Én úgy tudom, hogy az átlagos sebesség kicsit több, 3-mal is kell szorozni a gyök alatt:
`v=sqrt((3kT)/m)`
k a Boltzmann állandó:
`k = "1,38"·10^(-23)\ J/K`
T a hőmérséklet Kelvinben, nagyjából ennyi a szobában:
`T=300\ K`
m pedig egy oxigénmolekula tömege. Tudjuk, hogy egy mol tömege 32 gramm, ezért egynek a tömege ennyi:
`m=(32)/(6·10^(23)) g`
Ahhoz, hogy m/s legyen a sebesség, kg-ban kell a tömeg:
`m=(32)/(6·10^(23)) ·10^(-3) kg = (32)/(6·10^(26)) kg`

Már csak be kell helettesíteni:
`v=sqrt((3·"1,38"·10^(-23)·300)/((32)/(6·10^(26))))`
`=sqrt((3·"1,38"·10^(-23)·300·6·10^(26))/(32))`
`=sqrt((5400·"1,38"·10^(3))/(32))`
Ha számológéppel ezt kiszámolod, 482,6 m/s jön ki.
0