Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora annak a kálium-bikromát oldatnak a koncentrációja, amelyből 23,50 cm3 maradéktalanul reagál 6,1160 g kristályos vas(II)ammónium-szulfáttal, amit 15 cm3 10 tömeg%-os kénsavban oldottak fel?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
570
Mekkora annak a kálium-bikromát (K2Cr2O7) oldatnak a koncentrációja, amelyből 23,50 cm3 maradéktalanul reagál 6,1160 g kristályos vas(II)ammónium-szulfáttal (Fe(NH4)2(SO4)2·6H2O), amit 15 cm3 10 tömeg%-os kénsavban oldottak fel?
A reakció a következő: Cr2O7 2- + 6 Fe2+ + 14 H + = 2 Cr3+ + 6 Fe3+ +7 H2O Mr(Fe(NH4)2(SO4)2·6H2O)=392,19; Mr(H2O)=18,02; (Az eredményt négy értékes jegyre adja meg!)
Válasz: 0,1106 mol/dm3

Nekem kétféleképpen is 0,1128 jött ki.
Részeredmények:
Fe(NH4)2(SO4)2 tömege: 4,429g, anyagmennyisége: 0,0155 mol
K2Cr2O7 anyagmennyisége: 0,002599 mol
A kénsavval nem csináltam semmit lehet ez a baj de nem értem, hogyan kapcsolódik a folyamatba.

Előre is köszi a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Valószínűleg csak zavaró adatnak rakták oda.
Mindenesetre itt az én levezetésem:
1