Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kapcsoláson eső feszültség és/vagy áramok kiszámítása

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
456
Számolja ki az alábbi kapcsoláson az alkatrészeken eső feszültségeket és/vagy áramokat, ha
R1 sorba kapcsolva R2 és R3 párhuzamos kapcsolásával, majd ez sorba a generátorral.
A következő 3 elem legyen sorba kapcsolva: R1 (R2xR3) U

· R1 = 470 ohm
· R2 = 1K ohm
· R3 = 100K ohm
· U = 5V
Határozza meg az egyes alkatrészeken eső feszültséget és rajtuk átfolyó áramokat.
UR1=?V
UR2=?V
IR2=?mA
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Elektrónika, Elektró, Elektrodigit
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Én a feszültségeket és az áramokat egyszerűen az ellenállások indexével jelölöm. (`U_1\ U_(R_1)` helyett)

Először is kiszámolhatjuk a fő áramot, ami a fő ágban folyik úgy, hogy kiszámoljuk az összes ellenállás eredőjét:
`R_1 = 470\ Omega = "0,47 k"Omega`

`R_e = R_1+R_2 xx R_3 = "0,47"+(1*100)/(1+100) = "0,47"+100/101 ~~ "1,460 k"Omega`

Tehát
`I = U/R_e ~~ 5/"1,460" = "3,424 mA"`

Ez oszlik meg a párhuzamos kapcsolásban:
`I_2 = I*(R_3)/(R_2+R_3) ~~ "3,424"*100/(1+100) = "3,391 mA"`

A feszültség pedig csak a soros tagokon oszlik meg, a párhuzamosokon ugyanannyi:
`R_23 = R_2 xx R_3 = (R_2*R_3)/(R_2+R_3) = 100/101\ "k"Omega`

`U_1 = U*R_1/(R_1+R_23) = 5*"0,47"/("0,47"+100/101) ~~ "1,609 V"`

`U_1+U_2 = U => U_2 = U-U_1 ~~ 5-"1,609" = "3,391 V"`

Szólj ha bármi kérdésed van! :)
2

Persze. Ezek az úgynevezett feszültségosztás és áramosztás. A feszültség esetében az az ellenállás kerül a számlálóba, amelyik ellenállás feszültségét keressük, alulra pedig a többi összege. Áram esetében pedig pont a másik ág kerül felülre, mint amelyik ágnak az áramát keressük és az ágak ellenállásának eredőjének összege kerül alulra. Nyugodtan keress rá, rengeteg példa van ezekre feszültségosztás és áramosztás néven :)
0