Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1305
Egy osztály tanulóinak öthatod része közepesnél nem roszabb tanuló, 40%-a pedig közepesnél nem jobb tanuló. Hány közepes tanuló van az osztályban, ha az osztálylétszám 30 fő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát 30*5/6=25 tanuló közepesnél nem rosszabb, 30*0,4=12 tanuló pedig közepesnél nem jobb. Ha ezt a kettőt összeadjuk, akkor majdnem az osztálylétszámot kapjuk meg, csak annyi a hiba, hogy ekkor a közepeseket kétszer számoltuk (mivel ők mindkét kategóriában benne vannak). Vagyis 25+12=37 az osztálylétszámnál éppen a közepesek számával nagyobb, tehát a közepesek száma 7.

A halmazelméletben egyébként ezt a módszert logikai szitának hívják.
0