Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
474
Egy mértani sorozat negyedik tagja −108, a hetedik tagja pedig 2916. Adja meg a sorozat
első öt tagjának összegét!

Az első öt tag összege:?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_4 = -108", " a_7 = "2 916, " S_5 = ?`

Amit tudunk:
`a_n = a_1*q^(n-1)`

`S_n = a_1*(1-q^n)/(1-q) = a_1*(q^n-1)/(q-1)`

Ami azt jelenti, hogy
`-108 = a_1*q^3`

`"2 916" = a_1*q^6`

Osszuk el a másodikat az elsővel:
`q^3 = -27`

`q = -3`

Tehát
`a_1 = (-108)/(-3)^3 = (-108)/(-27) = 4`

`S_5 = 4*(1-(-3)^5)/(1-(-3)) = cancel 4*(1+243)/cancel(1+3) = 244`
0