Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
355
Sürgősen segítségre lenne szükségem. Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
3
Ha összeadjuk az udvar tojóit és jércéit akkor megkapjuk, hogy ezek az egész mekkora részét teszik ki, és abból még az is látszik, hogy a maradék rész az mennyi, mert akkora része az egésznek a 2 kakas.
`4/6+2/7 = (4*7+2*6)/(6*7) = (28+12)/42 = 40/42 = 20/21`

Vagyis a teljes udvar `20/21`-ede tojó vagy jérce, tehát az `1/21`-ede kakas és mivel tudjuk, hogy 2 kakas van, ezért:
`{:(1/21, ->, 2),(21/21, ->, 21*2 = 42):}`

Tehát 42-en laknak a baromfiudvarban.

4
a) Először is `1\ "kg" = 100\ "dkg"`

Kukorica: `cancel 100_4*2/cancel 25 = 4*2 = "8 dkg"`

Búza: `cancel 100*27/cancel 100 = "27 dkg"`

Árpa: `cancel 100_10*3/cancel 10 = 10*3 = "30 dkg"`

Zab: `cancel 100_10*1/cancel 10 = "10 dkg"`

Napraforgó: `cancel 100_5*3/cancel 20 = 5*3 = "15 dkg"`

Korpa:
Eddig `8+27+30+10+15` dekát ismerünk a keverékből, ami `"90 dkg"`, vagyis a korpa:
`100-90 = "10 dkg"`

b) Jól értem, hogy itt most visszautal a feladat az előző feladatra?
42 baromfi van a baromfiudvarban, ennek a `cancel 42_7*4/cancel 6 = 7*4 = 28` darab tojó és `cancel 42_6*2/cancel 7 = 6*2 = 12` darab jérce és 2 kakas. Ezekből a tojó és a kakas a felnőtt, ami összesen 30 darab és 12 a jérce. Mivel tudjuk, hogy egy felnőtt baromfi egy napi takarmányszükséglete `"12 dkg"`, egy jércéé pedig `cancel 12_4*2/cancel 3 = 4*2 = "8 dkg"`, így az össz napi igény:
`30*12+12*8 = "456 dkg" = "4,56 kg"`

Vagyis ha 1 hónapot 30 nappal számolunk, akkor a havi takarmányszükséglet:
`30*"4,56" = "136,8 kg"`

Mivel 1 kiló takarmány 65 Forint, így
`137*65 = "8 905 Ft"`

Azaz 8 905 Forintot kell egy hónapban a baromfik etetésére költeniük.
Módosítva: 3 éve
0