Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
337
a1 = 25
Az első 5 tag összege 185.
Mennyi a differenciája?
Erre szeretnék megoldást mert gyakorlóm csak még erre nem jöttem rá.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1 = 25", " S_5 = 185`

`a_n = a_1+(n-1)*d`

`S_n = ((a_1+a_n)*n)/2 = ((2a_1+(n-1)*d)*n)/2`

`185 = ((2*25+(5-1)*d)*5)/2`

`((50+4d)*5)/2 = 185`

`(25+2d)*5 = 185 " /":5`

`25+2d = 37 " /"-25`

`2d = 12 " /":2`

`d = 6`

Nyugodtan szólj ha bármi kérdésed van! :)
Módosítva: 3 éve
0