Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
Egy színházi nézőtéren a színpad felé haladva a székek száma soronként 4-gyel csökken. Az első sorban 15 az utolsó sorban 99 szék van.
Hány szék van összesen a nézőtéren?

A kérdés:
a1 =?
d =?
n=?
S22 =?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Miért segítene bárki? Úgyse jelölöd megoldásnak. Kell a pont Epynek értsétek már meg!!!
1

`a_1 = 15 ", " d=4 ", " a_n = 99 ", " S_n = ?`

`a_n = a_1+(n-1)*d`

`99 = 15+(n-1)*4 " /"-15`

`4n-4 = 84 " /"+4`

`4n = 88 " /":4`

`n = 22`

Tehát valóban 22 sornyi szék van. Ez benne van a kérdésben érdekes módon... Tehát `a_22 = 99`
`S_22 = ((a_1+a_22)*cancel 22_11)/cancel 2 = (15+99)*11 = 114*11 = "1 254"`

Vagyis 1 254 szék van összesen a nézőtérben.
1