Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
677
Egy mértani sorozat harmadik tagja 12, hetedik tagja 192. Határozzuk meg a sorozat kezdőtagját és hányadosát!

Melyik ez a sorozat?

A kérdés:
a1=?

Nagyobbik :q=? vagy kisebbik: q=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_3 = 12 = a_1*q^2`

`a_7 = 192 = a_1*q_6`

Osszuk el a másodikat az elsővel:
`q^4 = 16`

`q = +-2`

Visszahelyettesítve az elsőbe:
`a_1*(+-2)^2 = 12`

`4a_1 = 12`

`a_1 = 3`

A nagyobbik q=2, a kisebbik pedig -2.
Módosítva: 3 éve
1