Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos holnap doga és nem értem ezeket a hatványozós feladatokat,, hogy kell őket megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
314
Mindegyiket :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2
`color(red)((3/4)^-2 = (4/3)^2) = 4^2/3^2 = 16/9`

`color(red)("1,5"^-2) = (3/2)^-2 color(red)(= (2/3)^2) = 2^2/3^2 = 4/9`

`(4/9)^-2 = (9/4)^2 = 9^2/4^2 = 81/16`

`color(red)((16/9)^-2 = (9/16)^2) = 9^2/16^2 = 81/256`

`color(red)((9/4)^-2 = (4/9)^2) = 4^2/9^2 = 16/81`

3
a) `5^-3*(5^2)^3*(1/5)^4 = 5^-3*5^(2*3)*5^-4 = 5^(-3+2*3+(-4)) = 5^-1`

b) `((5^2)^-4*(1/5)^-5)/5^6 = 5^(2*(-4))*5^5*5^-6 = 5^(-8+5-6) = 5^-9`

4
`4^5*10^-3*2^-4*25^2:(1/5)^2 ``=`` (2^2)^5*10^-3*2^-4*(5^2)^2*5^2 ``=`` 2^10*10^-3*2^-4*5^4*5^2 ``=`` 2^(10-4)*5^(4+2)*10^-3 ``=`` 2^6*5^6*10^-3 ``=`` (2*5)^6*10^-3 ``=`` 10^6*10^-3 ``=`` 10^(6-3) ``=`` 10^3`

5
a) `(2/3)^4:(8/9)^-3*(2^-3)^-2 ``=`` 2^4/3^4*(9/8)^-3*2^((-3)*(-2)) ``=`` 2^4/3^4*(8/9)^3*2^6 ``=`` 2^4/3^4*(2^3/3^2)^3*2^6 =`

`= 2^4/3^4*2^(3*3)/3^(2*3)*2^6 ``=`` 2^(4+9+6)/3^(4+6) ``=`` 2^19/3^10`

Szólj nyugodtan ha bármi kérdésed van! :)
Módosítva: 3 éve
0