Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
766
Egy iskolának 100-nél kevesebb tanulója van. Ha hatosával,hetesével,nyolcasával vagy tízesével állnak sorba, akkor az utolsó sorban minden esetben 3 tanuló áll. Hány diák jár az iskolába?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezekkel osztva 3 lesz a maradék.
Ha kivonunk a tanulók számából 3-at, éppen osztható lesz 6, 7, 8 és 10-zel is.
Ki kell tehát számolni 6, 7, 8, 10 legkisebb közös többszörösét és ehhez hozzá kell adni 3-at.

A legkisebb közös többszörös (lkkt) úgy számolható ki, hogy először mindegyik számnak felírjuk a prímtényezős (törzstényezős) alakját:
6 = 2·3
7 = 7
8 = 2³
10 = 2·5
... aztán mindegyik prímből vesszük a legnagyobb hatványt.
A 2-ből a 2³ a legnagyobb, a többiből csak első hatvány van. Ezért az lkkt = 2³·3·5·7 = 840.
Ennél 3-mal nagyobbnak lesz 3 a maradéka, ez 843.

Szerintem elírtad, nem 100-nál kevesebb tanuló van, hanem 1000-nél.
0