Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika gyakorlás

Főoldal » Középiskola » Matematika
390
csatoltam a képet, kérlek valaki részletesen vezesse le, megvan a megoldás de nem értem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, matekgyakorlás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Cseles, cseles. Nem érte, hogy mi a faszért kell ilyen homályosan és érthetetlenül megfogalmazni ezeket a feladatokat...

Először is, amik buktatók lehetnek: a rajzokon a felülnézet látható! Illetve a csomagolásnak nincs fedele. Csak az aljához és az oldalaihoz kell anyag, ami noha sehol nincs leírva, de ezt ki kell szülni valahonnan a szövegből... Ha ezeket mind észrevettünk, akkor már nem olyan nehéz a dolog.

Ha sorban, egymás mellett vannak a golyók:
Mivel mindegyik 4 centi átmérőjű, így mindegyik golyó 4 centi széles és 4 centi magas. Ez azt jelenti, hogy a doboz alja 4x16 centis, az oldalai közül pedig 2 ugyanekkora 4x16-os és 2 oldallapja 4x4-es. Illetve ezek összességének a 110%-a kell, mert 10%-kal több anyagra van szükség. Vagyis ezzel az elrendezéssel a doboz felülete:
`F_"papír" = "1,1"*[4*16+2(4*16+4*4)] = "1,1"*224 = "246,4 cm"^2`
A fóliával pedig lefedjük, ami
`F_"fólia" = "1,1"*4*16 = "1,1"*64 = "70,4 cm"^2`

A másik elrendezésben pedig a doboz alapja 8x8-as, mert 2 golyó van egymás mellett. Az oldallapjai pedig mind ugyanakkorák 4x8-asok. Vagyis
`F_"papír" = "1,1"*[8*8+4(4*8)] = "1,1"*192 = "211,2 cm"^2`
A fóliával pedig itt is a tetejét fedjük le, ami ugyanakkora mint az alpja:
`F_"fólia" = "1,1"*(8*8) = "1,1"*64 = "70,4 cm"^2`

A többi már gondolom érthető. Nyugi, én sem értem, hogy a megoldásban mik azok a képletek. A számolás jó, de hogy hogy a fenébe számoltak azt én se értem. De nem is lényeges. A lényeg, hogy ki tudjuk számolni magunk is! :)
1