Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
418
3x-y=4
3y-5x=5
Nem tudom hogyan kezdjek bele, mit kéne csinálnom. Elore is koszonom a valaszt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ez egy kétismeretlenes egyenletrendszer. Ahhoz, hogy megoldjuk ki kell ejteni az egyik változót. Erre a legalapvetőbb módszer a behelyettesítés: egy oldalra rendezzük az egyik változót, mintha megoldanánk arra a változóra az egyenletet, aztán bepdig behelyettesítjük az értékét a másikba. Mutatom:
`{(3x-y=4),(3y-5x=5):}`

Az elsőből pl fejezzük ki az `y`-t:
`3x-y=4 " /"+y`
`3x = y+4 " /"-4`
`y = 3x-4`

Majd pedig azt behelyettesítjük a másik egyenletbe az `y` helyére és megoldjuk `x`-re:
`3(3x-4)-5x=5`
`9x-12-5x = 5`
`4x-12 = 5 " /"+12`
`4x = 17 " /":4`
`x = 17/4`

Majd pedig visszahelyettesítjük ezt akármelyik egyenletbe, hogy megkapjuk `y`-t:
`y = 3*17/4-4 = 51/4-16/4 = 35/4`

Remélem így érthetőbb már! :)
0