Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
774
Apa és fia versenyeznek. Az apa 6-ot lép, amíg a fia 7-et. A fiú már 30-at lépett, amikor az apa a kiindulási pontról utána indul. Az apa 3 lépése olyan hosszú, mint a fia 5 lépése. Hány lépéssel éri utol az apa a fiát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Jelölje az apa egy lépésének hosszát `a`, a fiú egy lépésének hosszát pedig `f`! Tegyük fel, hogy az apa `n` lépéssel éri utol a fiút. Ezalatt a fiú `7/6n` lépést tesz meg. Akkor találkoznak, ha azonos távolságot tettek meg:
`(30+7/6n)f=n*a`

Egyelőre kicsit sok az ismeretlen, de még nem használtuk ki, hogy a feladat szerint `3a=5f`, vagyis `a=5/3f`. Ezt behelyettesítve a fenti egyenletbe:
`(30+7/6n)f=n*5/3f`

Ha feltesszük, hogy f nem nulla (vagyis az az elfajuló eset nem megoldás, miszerint mindenki 0 hosszúságút lép, és helyben marad), akkor egyszerűsíthetünk vele, majd n-re rendezés után adódik, hogy n=60, vagyis az apuka hatvan lépés alatt éri utol a fiát.
0