Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika gyakorlás

Főoldal » Középiskola » Matematika
977
1) Egy gömb alakú labda belső sugara 13 cm. Hány liter levegő van benne?
Válaszát indokolja!

2) Egy vállalkozás reklám-ajándéka szabályos hatszög alapú egyenes gúla, amit
fából készítenek el. A gúla alapélei 4,2 cm hosszúak, magassága 25 mm.
a) Hány cm3 faanyag van egy elkészült gúlában?
b) A gúla oldallapjait színesre festik. Hány cm2felületet festenek be egy gúla
oldallapjainak a színezésekor?
c) A gúla oldallapjait hat különböző színnel festik be úgy, hogy 1-1 laphoz
egy színt használnak. Hányféle lehet ez a színezés? (Két színezést akkor
tekintünk különbözőnek, ha forgatással nem vihetők át egymásba.)
d) A cég bejáratánál az előbbi tárgy tízszeresére nagyított változatát
helyezték el. Hányszor annyi fát tartalmaz ez, mint egy ajándéktárgy?

3)Egy téglatest alakú akvárium belső méretei (egy csúcsból kiinduló éleinek
hossza): 42 cm, 25 cm és 3 dm. Megtelik-e az akvárium, ha beletöltünk 20
liter vizet? Válaszát indokolja!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, matematikagyakorlás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1) `r = "13 cm"`
`V_"gömb" = (4 r^3 pi)/3 = (4*13^3 pi)/3 = "8 788"/3 pi ~~ "9 202,772 cm"^3 = "9,203 dm"^3 = "9,203 L"`

Vagyis 9 liter körüli levegő van benne.

2) https://ehazi.hu/q/66947

3) `a="42 cm"="4,2 dm, "b="25 cm"="2,5 dm, "c="3 dm"`
`V_"akvárium" = a*b*c = "4,2"*"2,5"*3 = "31,5 dm"^3 = "31,5 L" gt "20 L"`

Vagyis nem telik meg, mert az akvárium térfogata 31,5 liter.
Módosítva: 3 éve
1