Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek egyenlet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
397
Ebben kérek segítséget.köszönöm. Dani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)
`(5-2x)/3-(1-3x) = -3 " /"*3`

`5-2x-3+9x = -9`

`7x+2 = -9 " /"-2`

`7x = -11 " /":7`

`x = -11/7`

b)
`(3x-5)/4-(x-2) = 2 " /"*4`

`3x-5-4x+8 = 8`

`3-x = 8 " /"+x`

`x+8 = 3 " /"-8`

`x = -5`

c)
`(3x+2-5x)/-2-(1+2x) = -1 " /"*(-2)`

`2-2x+2+4x = 2`

`2x+4 = 2 " /"-4`

`2x = -2 " /":2`

`x = -1`

d)
`(5-7x-x)/5-(2-x) = x " /"*5`

`5-8x-10+5x = 5x`

`-3x-5 = 5x " /"+3x`

`8x = -5 " /":8`

`x = -5/8`

e)
`(5x+3)/7-(3-x) = 4 " /"*7`

`5x+3-21+7x = 28`

`12x-18 = 28 " /"+18`

`12x = 46 " /":12`

`x = 46/12 = 23/6`

f)
`(10x+2x+1)/7-(x-1) = 0 " /"*7`

`12x+1-7x+7 = 0`

`5x+8 = 0 " /"-8`

`5x = -8 " /":5`

`x = -8/5`
Módosítva: 3 éve
1