Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány gramm ezüst-bikromát (Ag2Cr2O7) csapadék képződik, ha 45,23 cm3 0,3456 mol/dm3 koncentrációjú ezüst-nitrát (AgNO3) oldathoz feleslegben kálium-bikromát (K2Cr2O7) oldatot adunk?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
543
Hány gramm ezüst-bikromát (Ag2Cr2O7) csapadék képződik, ha 45,23 cm3 0,3456 mol/dm3
koncentrációjú ezüst-nitrát (AgNO3) oldathoz feleslegben kálium-bikromát (K2Cr2O7) oldatot
adunk? A reakció: 2 Ag+ + Cr2O72- = Ag2Cr2O7
Ar(Ag)=107,87; Ar(Cr)=52,00; Ar(O)=16,00; Ar(N)=14,01; (Az eredményt négy értékesjegyre adja meg!)
Válasz: 3,404 g

Próbálkozásom:
AgNO3 -> 0,01563... mol ebből következik, hogy K2Cr2O7 az 0,00782... mol.
Tehát ami Ag2Cr2O7 keletkezik az 0,00782... mol lesz.
Tehát Ag2Cr2O7 tömege az 0,00782... * [2 * Ar(Ag) + 2 * Ar(Cr) + 7 * Ar(O) ] = 3,374... g ami nem jó megoldás. Mit rontok el? (Csak ide kerekítettem az értékeket amúgy pontos számokkal számítva jött ki az eredmény)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

2
A számolásod menete jó és az anyagmennyiség is jó, ami kijött. Most én is kiszámoltam a tömeget és nekem 3,406g jött ki. Szerintem a moláris tömegben valamit elszámoltál, mert az egész számolásod jó! Az ezüst-dikromát moláris tömege: 431,73g/mol
Módosítva: 3 éve
1

Nekem is ugyanennyi jött ki
1