Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vektorok összeadása,kivonása

Főoldal » Középiskola » Matematika
394
Lehet ez mérhetetlenül egyszerű,de nekem nem megy
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#KÉRLEK, #matematika, #segits, #vektorok, #segitseg
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Aww, pedig ez egyszerű. Nekem nehéz így a neten keresztül, de füzetbe pikk-pakk meg van még neked is egyedül!

Összeadni úgy kell, hogy az egyik vektor végéhez illeszted a másik vektor elejét és amerre így összeláncolva mutatnak (az első vektor eleje és a második vége) az lesz az a vektor, ami az összeadás eredménye.

Kivonni pedig ugyanígy kell, csak azt a vektort, amelyik előtt a negatív jel van, azt meg kell fordítani, vagyis a másik végéhez kell tenni a nyilat. És ha így összeadod őket (összeilleszted a megfelelő végeiket), akkor megkapod a két vektor különbségét.

Megoldottam az egyiket, hogy lásd hogyan is kéne. Tényleg nem nehéz, próbáld csak meg! :)
1

Na, ha ezt rajzban érted az már fél siker!

Írásban sem olyan nehéz, persze ott már bele lehet kavarodni az előjelekbe...

Ha két vektort össze kell adni, vagy ki kell vonni számszerűen, akkor a koordinátáikat kell összeadni, vagy kivonni külön-külön.

Általánosan:
`vec a(a_x, a_y)+vec b(b_x, b_y) = (a_x+b_x, a_y+b_y)`
`vec a(a_x, a_y)-vec b(b_x, b_y) = (a_x-b_x, a_y-b_y)`

Vagyis csak össze kell adni, vagy kivonni az első koordinátát az elsővel, a másodikat a másodikkal és így tovább ha még van.

Konkrét példával:
`vec a(3, -1)+vec b(-2, 5) = (3+(-2), -1+5) = (1, 4)`

`vec a(-5, 4)-vec b(-6, 3) = (-5-(-6), 4-3) = (-5+6, 1) = (1, 1)`

Ennyi az egész! :)
1