Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
372
Oldjuk meg a másodfokú egyenleteket, majd ellenőrizzük vissza a megoldások helyességét.

x²-5x+4=0

5x²-3x-21=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
`x^2-5x+4 = 0`

`x_(1,2) = (5+-sqrt(5^2-4*4))/2 = (5+-3)/2 = {(x_1 = 4),(x_2 = 1):}`

Ell.:
`4^2-5*4+4 = 16-20+4 = -4+4 = 0`

`1^2-5*1+4 = 1-5+4 = -4+4 = 0`

2.
`5x^2-3x-21 = 0`

`x_(1,2) = (3+-sqrt(3^2+4*5*21))/10 = (3+-sqrt 429)/10 = {(x_1 = (3+sqrt 429)/10),(x_1 = (3-sqrt 429)/10):}`

Ell.:
`5*((3+sqrt 429)/10)^2-3*((3+sqrt 429)/10)-21 ``=`` (9+6 sqrt 429+429)/20-(9+3 sqrt 429)/10-21 ``=`` (438+6 sqrt 429-18-6 sqrt 429-420)/20 ``=`` 0`

`5*((3-sqrt 429)/10)^2-3*((3-sqrt 429)/10)-21 ``=`` (9-6 sqrt 429+429)/20-(9-3 sqrt 429)/10-21 ``=`` (438-6 sqrt 429-18+6 sqrt 429-420)/20 ``=`` 0`
Módosítva: 3 éve
0