Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria házimban szeretnék segítséget kérni

Főoldal » Középiskola » Matematika
350
Csak az 5. Feladatnak érdekelne a levezetése, és megoldása. Köszönöm szépen előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
házi, 11. osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A körszelet területe az mindig az azt tartalmazó körcikk területe, mínusz az az egyenlő szárú háromszög, amiben a kettő eltér.

`r = "20 cm, " alpha = 110°`

A körcikk területe: (a kör területének `alpha` szögnyi része)
`T_"kc" = r^2 pi*alpha/(360°) = 20^2 pi*(110)/(360) = ("1 100"\ pi)/9 ~~ "383, 972 cm"^2`

A különbség háromszög területe: (ez egy általános háromszög terület képlet: két oldal és a közrezárt szögük szinuszának szorzatának a fele)
`T_/_\\ = (r^2*sin alpha)/2 = (20^2*sin 110°)/2 ~~ "187,939 cm"^2`

A körszelet területe tehát:
`T_"ksz" = T_"kc"-T_/_\\ ~~\ "383, 972"-"187,939" = "196,034 cm"^2 ~~ 196\ "cm"^2`
Módosítva: 3 éve
1