Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

189
Sziasztok! Ennek a feladatnak a megoldását valaki le tudná nekem vezetni? Mint láthatjátok, a feladat megadja a megoldásokat, de nem nagyon értem hogy milyen képlettel jött ki. Köszi előre is!

Egy erdei ösvény egy forrást és egy tőle 1,2 km távolságra lévő barlangot köt össze. A kettő között, a forráshoz közelebbi harmadolópontban van egy nagy tölgyfa, melynek tövében két sün ül. Egyszer csak egy villám csap a fába, mire a megrémült sünik egymással ellentétes irányban 40 m/min sebességgel kezdenek futni az ösvényen. Ugyanebben a pillanatban a forrástól egy nyuszi indul a barlang felé 4,8 km/h sebességgel.
A villámcsapástól számítva mikor találkozik a nyuszi a sünikkel, illetve mikor halad el a tölgyfa mellett? (a nyuszi a tölgyfa mellett 5 perc múlva haladt el, a vele szemben futó sünivel 3,33 perc múlva találkozott, és a vele azonos irányban futó süni mellett pedig 10 perc múlva haladt el)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`4,8 \ (km)/h = 80 \ m/(min)`

`(1/3*1.200)/80=5` perc után halad el a nyuszi a fa mellett.


A vele ellentétesen haladó nyuszi:
Tehát felírhatjuk egyenletként is: `40x + 80x = 1/3*1.200 =>x=3,3dot3` perc múlva találkoznak.


A vele azonos irányba futó nyuszi:
A nyuszi az egész távot `1.200/80=15` perc alatt teszi meg.
Mire a süni `1/3`-ot megtesz addigra a nyuszi `2/3`-ot mivel kétszer olyan gyorsan fut. Tehát a nyuszi teljes idejének `2/3`- része alatt éri utol a sünit. `1.200/80*2/3=10` perc
Módosítva: 1 éve
1