Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
458
Sziasztok! Ennek a feladatnak a megoldását valaki le tudná nekem vezetni? Mint láthatjátok, a feladat megadja a megoldásokat, de nem nagyon értem hogy milyen képlettel jött ki. Köszi előre is!

Egy erdei ösvény egy forrást és egy tőle 1,2 km távolságra lévő barlangot köt össze. A kettő között, a forráshoz közelebbi harmadolópontban van egy nagy tölgyfa, melynek tövében két sün ül. Egyszer csak egy villám csap a fába, mire a megrémült sünik egymással ellentétes irányban 40 m/min sebességgel kezdenek futni az ösvényen. Ugyanebben a pillanatban a forrástól egy nyuszi indul a barlang felé 4,8 km/h sebességgel.
A villámcsapástól számítva mikor találkozik a nyuszi a sünikkel, illetve mikor halad el a tölgyfa mellett? (a nyuszi a tölgyfa mellett 5 perc múlva haladt el, a vele szemben futó sünivel 3,33 perc múlva találkozott, és a vele azonos irányban futó süni mellett pedig 10 perc múlva haladt el)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`4,8 \ (km)/h = 80 \ m/(min)`

`(1/3*1.200)/80=5` perc után halad el a nyuszi a fa mellett.


A vele ellentétesen haladó nyuszi:
Tehát felírhatjuk egyenletként is: `40x + 80x = 1/3*1.200 =>x=3,3dot3` perc múlva találkoznak.


A vele azonos irányba futó nyuszi:
A nyuszi az egész távot `1.200/80=15` perc alatt teszi meg.
Mire a süni `1/3`-ot megtesz addigra a nyuszi `2/3`-ot mivel kétszer olyan gyorsan fut. Tehát a nyuszi teljes idejének `2/3`- része alatt éri utol a sünit. `1.200/80*2/3=10` perc
Módosítva: 3 éve
1