Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek hazi SOS!!!!!!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
596
Valaki tud ebben a feladatban segiteni SOS-ben??? Koszonom szepen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
Egyébként a feladat szövege elég pongyola, többféleképpen is értelmezhető. Először is nem írja, hogy a jobb mellékúton haladva érhető el az A falu, tehát ennyi erővel egy 4,5 km sugarú körön bárhol elhelyezkedhetne. A másik problémám, hogy azt sem írja, honnantól mérendő a 3 km az eredeti úton. Én az első elágazástól számítottam, szerintem ez a legvalószínűbb értelmezés, de közel sem az egyetlen...
0

Másik megoldás koszinusztételekkel:

Ha az én ábrám jelöléseit nézed, akkor az OPA háromszögre fel tudsz írni egy koszinusztételt:
`PA^2=OP^2+OA^2-2*OP*OA*cos32°`
Innen PA=2.52 km.

Az OPA szöget szintén egy koszinusztétellel tudod kiszámolni:
`arccos ((OP^2+PA^2-OA^2)/(2*OP*PA)) = 108.895°`

Az SPA szög ezt 180°-ra egészíti ki: SPA=71.105°. Innen APB=96.105°.

Most az APB háromszögre alkalmazzuk a koszinusztételt:
`AB^2=PB^2+PA^2-2*PB*PA*cos 96.105°`

Innen is kijön, hogy AB=4.95 km.
0