Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 9.osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
364
Az alábbi műveleteket kellene elvégezni. A sárga csíkos könyvben megvan az eredmény, de nekem a levezetés is kellene, hogy megértsem.

Köszönöm

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Photomath alkalmazás leírja a számolás menetét.
1

96.
Pár nevezetes azonosság: (`a` és `b` helyén lehet akármi más (tényleg akármi))
`(a+b)^2 = a^2+2ab+b^2`
`(a-b)^2 = a^2-2ab+b^2`
`(a-b)(a+b) = a^2-b^2`
`(a-b)^3 = a^3-3a^2b+3ab^2-b^3`

a) `2(a-b)^2-(a+b)^2-4(a+b)(a-b) = 2a^2-4ab+2b^2-a^2-2ab-b^2-4a^2+4b^2 = -3a^2-6ab+5b^2`

b) `(4x+13)(x^2+1)-(4x-3)(x+2)^2 ``=`` 4x^3+4x+13x^2+13+(3-4x)(x^2+4x+4) =`
`= cancel(4x^3) cancel(+13x^2)+4x+13 cancel(+3x^2)+12x+12 cancel(-4x^3) cancel(-16x^2)-16 ``=`` 16x+9`

c) `(1-a)(1+a^2)+(1+a)(1+a^2)-2(1+a)(a-1) ``=`` (a^2+1)[(1-a)+(1+a)]-2(a^2-1^2) =`
`= (a^2+1)*2-2*(a^2-1) ``=`` 2*[(a^2+1)-(a^2-1))] ``=`` 2*2 = 4`

d) `(x^2+2)^2-(x-2)(x+2)(x^2+4) = x^4+4x^2+4-(x^2-4)(x^2+4) ``=`` x^4+4x^2+4-(x^4-16) = 4x^2+20`

e) `3(a-2)-2/3(6a+1)(6a-1)+5a^2 = 3a-6-2/3(36a^2-1)+5a^2 ``=`` 3a-6-24a^2+2/3+5a^2 ``=`` -19a^2+3a-16/3`

f) `(a^3-3)^3-(a-2)(a^2+4)(a+2) = a^9-9a^6+27a^3-27-(a^2-4)(a^2+4) =`
`= a^9-9a^6+27a^3-27-(a^4-16) ``=`` a^9-9a^6-a^4+27a^3-11`
Módosítva: 3 éve
0