Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfüggvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
2588
Egy toronyantennához 230 m hosszú egyenes út vezet, melynek emelkedési szöge 21,3 fok. Az út elejéről az antenna csúcsa 39,8 fok emelkedési szög alatt látszik. Milyen magas az antenna?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, függvény, szögfüggvény
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet.
1

Az előző válaszban van egy kisebb hiba.

A `h` az a magasabb és az alacsonyabb háromszögek bal oldalának különbsége lesz. Ha az alacsonyabb háromszög bal oldala `h_1` és a magasabbiké `h_2`, akkor ha felírunk ezekre a háromszögekre egy-egy tangens az ismert szögekre, akkor
`"tg"\ alpha = h_1/a => h_1 = a*"tg"\ alpha`

`"tg"\ beta = h_2/a => h_2 = a*"tg"\ beta`

`(cos alpha = a/230 => a = 230*cos alpha)`

Vagyis
`h = h_2-h_1 = a*("tg"\ beta-"tg"\ alpha) = 230*cos "21,3°"*("tg 39,8°"-"tg 21,3°") ~~ "94,991 m"`

Vagyis a torony magassága majdhogy 95 méter.
Módosítva: 3 éve
0