Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek háziban kéne segítség

Főoldal » Középiskola » Matematika
413
Tekintsük a H = {legfeljebb kétjegyű pozitív egész számok} alaphal mazt, s legyenek az A halmaz elemei a legfeljebb kétjegyű, páros pozitív egész számok, a B halmaz elemei pedig legfeljebb kétjegyű, hárommal osztható pozitív egész számok. Adjuk meg - tulajdonsággal vagy körülírással - az alábbi halmazokat:

a) AUB; b) BUA; c) AnB; d) BNA;e) A\B f) B\A; g) AUB; h) AUB. Hány eleműek az egyes halmazok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`H = {1; 2; 3; 4; ...; 96; 97; 98; 99}", " abs H = 99`

`A = {2; 4; 6; 8; ...; 94; 96; 98}", " abs A = 49`

`B = {3; 6; 9; 12; ...; 93; 96; 99}", " abs B = 33`

a, b, g, h) `A uu B = B uu A = {"legfeljebb kétjegyű, páros, vagy 3-mal osztható, pozitív egész számok"}`
`abs(A uu B) = abs A+abs B-abs(A nn B) = 49+33-16 = 66`

c, d) `A nn B = B nn A = {"legfeljebb kétjegyű, 2-vel és 3-mal is osztható (6-tal osztható), pozitív egész számok"}`
`abs(A nn B) = 16`

e) `A\ \\\ B = {"legfeljebb kétjegyű, páros, de 3-mal nem osztható, pozitív egész számok"}`
`abs(A\ \\\ B) = abs A-abs(A nn B) = 49-16 = 33`

f) `B\ \\\ A = {"legfeljebb kétjegyű, 3-mal osztható, páratlan pozitív egész számok"}`
`abs(B\ \\\ A) = abs B-abs(A nn B) = 33-16 = 17`
0