Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudáspróba

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3209
3 kg almát x Ft ért vásárolunk.A körte kilója 20 Ft-tal drágább ,mint az almáé.
Írj képletet ,ami megadja,
a.)mennyibe kerül 10 kg alma
b.)mennyibe kerül 10 kg körte
c.)mennyit kell fizetni ,ha 12 kg almát és 9 kg körtét veszünk!
d.)6 kg körtét és valamennyi almát vásároltunk.Összesen 1200 Ft-ot fizettünk.Írj képletet,ami megmondja azt,hogy hány kg almát vettünk!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1 kg alma `1/3x` forint, 1 kg körte pedig `1/3x+20`. Ez alapján:
a) `10*1/3x=10/3x` Ft
b) `10*(1/3x+20)=10/3x+200` Ft
c) `12*1/3x+9*(1/3x+20)=7x+180` Ft
d) Jelölje `k` azt, hogy hány kg almát vettünk! Innen `6*(1/3x+20)+k*1/3x=1200`. Ezt kell `k`-ra rendeznünk: `k=3240/x-6`
0