Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
336
Következő feladatokban szeretnék segítséget kérni!
1) Egy derékszögű háromszög alapú egyenes hasáb alapjának oldala a=3 dm, b=4 dm, c=5 dm.Test magassága 7 dm.Mekkora a felszíne? Hány liter vizet lehet bele tölteni?
2)Húrtrapéz alapú egyenes hasáb képlet felírása
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1) `a="3 dm, "b="4 dm, "c="5 dm, " h="7 dm"`

A felszín az oldallapok területének összege. 2 alaplapunk és 3 oldallapunk van:
`F = 2*T_a+P ``=`` cancel 2*(ab)/cancel 2+ah+bh+ch ``=`` ab+h*(a+b+c) ``=`` 3*4+7*(3+4+5) ``=`` 12+7*12 = 8*12 = "96 dm"^2`

A liter űrmérték, vagyis térfogatot mér, méghozzá `"1 dm"^3 = "1 L"`
`V = T_a*h = (3*cancel 4_2)/cancel 2*7 = 3*2*7 = "42 cm"^3 = "42 L"`

2)
Melyik képlet kell?
Húrtrapéz területe:
`T_a = ((a+c)*m)/2`, ahol `a` a nagyalap, `c` a kisalap és `m` a magasság

Bármilyen egyenes hasáb térfogata:
`V = T_a*h`, ahol `T_a` a hasáb alapjának a területe és `h` a hasáb magassága
Módosítva: 3 éve
0