Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy írjam fel két egész szám hányadosaként ezeket?

Főoldal » Középiskola » Matematika
385
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Vagyis annyi a feladat, hogy egyszerűsíteni kell ezeket.

Kezdjük akkor egy kis gyorstalpalóval:
`(a/b)^-c = (b/a)^c = b^c/a^c`

`a : b/c = a/(b/c) = a*c/b = (ac)/b`

`a : b = a*1/b = a/b` (ugyanaz mint az előző)

És akkor lássuk a feladatokat:
`(1/3)^-3:(1/2)^-3 = ((1/3)^-3)/((1/2)^-3) = ((3/1)^3)/((2/1)^3) = 3^3/2^3 = 27/8`

`(1/3)^-3:(1/3)^3 = ((1/3)^-3)/((1/3)^3) = ((3/1)^3)/((1/3)^3) = 3^3*(3/1)^3 = 3^3*3^3 = 3^6 = 729/1` (nem látszódik jól ez a feladat)

`(2/7)^-3:(7/3)^2 = ((2/7)^-3)/((7/3)^2) = ((7/2)^3)/((7/3)^2) = (7/2)^3*(3/7)^2 = 7^3/2^3*3^2/7^2 = (7*9)/8 = 63/8`

`(3/5)^3:(2/5)^-3 = ((3/5)^3)/((2/5)^-3) = ((3/5)^3)/((5/2)^3) = (3/5)^3*(2/5)^3 = 3^3/5^3*2^3/5^3 = 216/"15 625"`
Módosítva: 3 éve
0

Kicsit bővítettem rajtuk. Remélem így most már követhetőbb! :)
0