Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, kérlek segítsetek matek házimban!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1116
Egy biobolt tulajdonosa 2200 Ft kilónkénti árú kesudiót és 1400 ft/kg egységár aszalt gyümölcsöt kevert össze,majd az így kapott keveréket kis csomagolásban árulta. Összesen 10 kg-ot adott el 25 %-os haszonnal,így 22000 Ft bevételre tett szert. Mennyi kesudiót és mennyi aszalt gyümölcsöt használt fel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen a kesudió felhasznált mennyisége kilóban `x`, az aszalt gyümölcsé pedig `y`. Ekkor
`{(x+y = 10),(("2 200"x+"1 400"y)*"1,25" = "22 000"):}`

Először is egyszerűsítsük a második egyenletet:
`("2 200"x+"1 400"y)*"1,25" = "22 000" " /":100`

`(22x+14y)*5/4 = 220 " /"*4/5`

`22x+14y = 176 " /":2`

`11x+7y = 88`

Mindjárt más!
`{(x+y = 10),(11x+7y = 88):}`

És most vonjuk ki az első 7-szeresét a másodikból!
`11x-7x = 88-70`
`4x = 18 " /":4`
`x = 9/2 = "4,5"`

`"4,5"+y = 10`
`y = "5,5"`

Azaz 4,5 kiló kesudiót és 5,5 kiló aszalt gyümölcsöt használt fel a biobolt tulajdonosa! :)
Módosítva: 3 éve
-1